Gebruiksoppervlakte van een woning
- In het kort
- Bij het bepalen van de WOZ-waarde wordt gebruik gemaakt van de gebruiksoppervlakte
- Meer uitleg over de Meetinstructie
- De gebruiksoppervlakte is niet hetzelfde als de grond- of perceeloppervlakte.
- Oppervlakte op WOZ-taxatieverslag en op het WOZ-waardeloket
- Maak een melding als de gebruiksoppervlakte niet klopt
In het kort
Om woningen onderling te vergelijken is de grootte van de woning van belang. De gebruiksoppervlakte is de standaard meetmethode die wordt gebruikt. Deze gebruiksoppervlakte ziet u bijvoorbeeld ook in advertenties op Funda.
Op deze pagina vindt u een uitleg over de gebruiksoppervlakte woning, hoe deze wordt bepaald en waarom deze wordt gebruikt bij de WOZ-waardering. Daarnaast wordt uitgelegd waarom de gebruiksoppervlakte op het taxatieverslag soms kan afwijken met de informatie op het WOZ-waardeloket.
Bij het bepalen van de WOZ-waarde wordt gebruik gemaakt van de gebruiksoppervlakte
De WOZ-waarde wordt bepaald door een woning te vergelijken met vergelijkbare woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht. Het verschil in grootte van een woning is bepalend voor de waarde van een woning. Daarom wordt van iedere woning de gebruiksoppervlakte bepaald.
Om er zeker van te zijn dat alle woningen op dezelfde manier worden gemeten wordt de Meetinstructie Gebruiksoppervlakte woningen gebruikt. In deze meetinstructie staat bijvoorbeeld dat alle oppervlakte waarbij de stahoogte lager is dan 1,5 meter niet meetelt voor de gebruiksoppervlakte.
Meer informatie over de Meetinstructie gebruiksoppervlakte woningen
De gebruiksoppervlakte is niet hetzelfde als de grond- of perceeloppervlakte.
Het is belangrijk om de gebruiksoppervlakte van uw woning niet te verwarren met de grond- of perceeloppervlakte van uw woning. Deze grondoppervlakte wordt alleen vermeld bij "grondgebonden woningen", zoals een tussenwoning of vrijstaande woning. Dat zijn woningen die een directe relatie hebben met het kadastrale perceel waarop ze staan. Voor deze woning geeft de grondoppervlakte bijvoorbeeld ook een goede mogelijkheid om woningen te vergelijken op basis van de grootte van de tuin.
Oppervlakte op het WOZ-taxatieverslag en op het WOZ-waardeloket
Op het WOZ-waardeloket kunt u de WOZ-waarde van uw woning vergelijken met de WOZ-waarden van andere woningen, bijvoorbeeld in uw straat. Om deze vergelijking makkelijker te maken staat er op het WOZ-waardeloket bij alle woningen ook een gebruiksoppervlakte. Deze gebruiksoppervlakte komt uit de Basisregistratie adressen en gebouwen (BAG). De BAG geeft voor elke woning één gebruiksoppervlakte.
Soms zult u dezelfde oppervlakte ook zien staan op uw taxatieverslag. Maar vaak ook staat op het taxatieverslag de gebruiksoppervlakte van uw woning gesplitst in een aantal onderdelen. Bijvoorbeeld de gebruiksoppervlakte van een aanbouw van uw woning staat dan apart op het taxatieverslag.
Ook door de oppervlakte van bijgebouwen of voorzieningen (inpandige garage) kan het zijn dat er een verschil lijkt te zijn tussen de gebruiksoppervlakte op het WOZ-waardeloket en op uw taxatieverslag. Dit komt dus omdat de BAG bepaalde eisen stelt aan het wel of niet in de gebruiksoppervlakte meetellen van "voorzieningen" zoals een garage of berging.
Maak een melding als de gebruiksoppervlakte niet klopt
Als u denkt dat de gebruiksoppervlakte van uw woning niet juist is geregistreerd dan is het belangrijk om dit te melden. U kunt met behulp van de meetinstructie meestal zelf de gebruiksoppervlakte van uw woning wel meten en dus controleren. Hierbij zijn een aantal mogelijkheden:
1. De gebruiksoppervlakte op uw WOZ-taxatieverslag is volgens u niet juist. Neem in dit geval bij voorkeur eerst telefonisch of digitaal contact op met uw gemeente/belastingsamenwerking. Als er sprake is van een fout kan dit vaak direct worden aangepast. U kunt eventueel ook binnen zes weken na ontvangst van de WOZ-waarde bezwaar maken. De gemeente onderzoekt dan niet alleen de gebruiksoppervlakte, maar beoordeelt ook of uw WOZ-waarde moet worden aangepast.
2. Als de (totale) gebruiksoppervlakte op het taxatieverslag volgens u wel juist is, maar op het WOZ-waardeloket (en dus ook in de BAG) staat volgens u een onjuiste gebruiksoppervlakte, dan kunt u dit digitaal melden via de BAG-viewer. Houd er rekening mee dat een melding via de BAG-viewer geen bezwaarschrift tegen de WOZ-waarde is.