In de Wet WOZ staat dat belanghebbenden een WOZ-waarde krijgen. Dit zijn de eigenaren van woningen, maar ook huurders of medebelanghebbenden.
Op deze pagina leest u de regels per groep belanghebbende.
Eigenaren en gebruikers (huurders)
Een eerste onderscheid dat wordt gemaakt in de Wet WOZ is het onderscheid tussen eigenaren en gebruikers. De eigenaar van een woning of ander pand ontvangt automatisch de WOZ-waarde. Ook huurders (gebruikers) van een bedrijfspand ontvangen automatisch de WOZ-waarde van een gemeente.
Huurders van woningen krijgen niet altijd automatisch een WOZ-waarde, omdat zij geen belasting betalen op basis van de WOZ-waarde. Wel telt de WOZ-waarde mee in het puntenstelsel voor sociale huurwoningen: het woningwaarderingsstelsel. Daarom kunnen huurders van woningen wel een belang hebben bij de WOZ-waarde. Als een huurder de WOZ-waarde niet automatisch heeft gekregen van de gemeente, kan men de WOZ-waarde wel opvragen bij de gemeente. Het formeel opvragen is alleen nodig, wanneer men ook bezwaar wil maken tegen de WOZ-waarde, Het raadplegen van de WOZ-waarde kan altijd eenvoudig via het WOZ-waardeloket.
Nieuwe belanghebbende
Iemand die in de loop van het jaar eigenaar of huurder (gebruiker) wordt van een woning, wordt gezien als nieuwe belanghebbende en kan van de gemeente de WOZ-waarde ontvangen. Dit gebeurt automatisch of na een verzoek. Als er een verzoek is gedaan, verstuurt de gemeente de WOZ-waarde binnen acht weken.
Voor de nieuwe belanghebbende geldt deze WOZ-waarde niet voor het hele jaar, maar vanaf het moment dat iemand belanghebbende is geworden. Dit is geregeld in artikel 26 van de Wet WOZ.
De nieuwe belanghebbende kan ook bezwaar maken tegen de WOZ-waarde.
Medebelanghebbende
Als er meerdere eigenaren zijn, ontvangt één van hen de WOZ-waarde, vaak de oudste woningeigenaar. De anderen kunnenmedebelanghebbend zijn en kunnen op verzoek de WOZ-waarde krijgen van de gemeente. Alleen door het doen van een verzoek is het mogelijk om bezwaar te maken tegen de vastgestelde WOZ-waarde.
Er is medebelang als iemand invloed kan ondervinden van de WOZ-waarde. Denk bijvoorbeeld aan een mede-eigenaar die in de inkomstenbelasting het eigen-woningforfait aangeeft, of de mede-erfgenaam die erfbelasting moet betalen. Deze mede-erfgenaam kan daarom ook bezwaar maken tegen de WOZ-waarde. Dit is bepaald in artikel 28 van de Wet WOZ.