Waardepeildatum en toestandspeildatum

In het kort

De marktwaarde van woningen verandert continu. Daarom wordt bij alle woningen dezelfde datum als uitgangspunt genomen. Volgens de Wet WOZ zijn daarbij twee data belangrijk: de waardepeildatum en de toestandspeildatum. Beide data hebben een eigen betekenis.

Op deze pagina vindt u een uitleg over wat er bedoeld wordt met waardepeildatum en toestandspeildatum.

Waardepeildatum ligt één jaar eerder

De WOZ-waarde is een zo goed mogelijke schatting van de verkoopprijs van uw woning, als deze woning op de waardepeildatum zou zijn verkocht. De waardepeildatum ligt altijd op 1 januari van het jaar voor de start van het jaar waarvoor de WOZ-waarde geldt. Zo is de WOZ-waarde die in 2023 bekend is gemaakt, gebaseerd op de waardepeildatum 1 januari 2022. Deze waardepeildatum ligt in het verleden, zodat de gemeente voldoende tijd heeft om de verkoopprijzen van alle woningen te onderzoeken en te gebruiken bij de WOZ-taxaties.

Verkoopcijfers voor en na de waardepeildatum bepalen het marktniveau

Om de WOZ-waarde op de waardepeildatum te bepalen, worden verkopen van woningen met elkaar vergeleken die voor en na de waardepeildatum zijn verkocht. Er wordt hierbij rekening gehouden met de verandering van het marktniveau in die periode.

Alle verkoopcijfers die ten minste één jaar voor of een halfjaar na de waardepeildatum plaatsvinden, moeten worden meegenomen in de WOZ-taxatie.

De toestandspeildatum en de staat van de woning

Bij het bepalen van de WOZ-waarde moet rekening worden gehouden met de staat en de kenmerken van de woning, ook wel de ‘toestand’ van de woning genoemd. Bijna altijd is de toestandspeildatum gelijk aan de waardepeildatum.

Maar als u bijvoorbeeld een net opgeleverd nieuwbouwwoning heeft, dan is het niet mogelijk om uw woning te taxeren zoals deze er op de waardepeildatum stond. Toen bestond de woning immers nog niet of was "in aanbouw.

Daarom geldt de regel dat als tussen de waardepeildatum en de start van het jaar waarvoor de WOZ-waarde geldt iets aan de woning is veranderd, zoals de nieuwbouw of een verbouwing, dan moet de gemeente deze verandering meenemen in de WOZ-waarde en kijken naar de staat van de woning aan de start van het lopende jaar (ook wel toestandspeildatum genoemd). De waardepeildatum verandert niet, maar de toestandspeildatum kan wel verschuiven en dan met exact één jaar. Dit is bepaald in artikel 18 van de Wet WOZ.