Bekendmaking van de WOZ-waarde
In het kort
Als u eigenaar bent van een woning ontvangt u jaarlijks een WOZ-waarde. De WOZ-waarde staat vermeld op het aanslagbiljet dat u van de gemeente krijgt toegestuurd. Huurders van woningen die geen aanslagbiljet krijgen of waar de WOZ-waarde niet op het aanslagbiljet staat, mogen een WOZ-waarde opvragen.
Op deze pagina vindt u een uitleg over wie een WOZ-waarde ontvangt en wanneer.
Vaststelling van de WOZ-waarde
Jaarlijks wordt een nieuwe WOZ-waarde vastgesteld. Deze wordt bekend gemaakt via het aanslagbiljet van de gemeente. De formele vaststelling van de WOZ-waarde omvat enkele vaste onderdelen: het adres van de woning, de waarde, het jaar waarvoor de waarde geldt, de waardepeildatum, en de dagtekening (vaststellingsdatum).
Belanghebbenden ontvangen WOZ-waarde
Voor de WOZ-waarde zijn er verschillende belanghebbenden. De belangrijkste belanghebbenden zijn woningeigenaren en huurders. Zo is de WOZ-waarde belangrijk voor woningeigenaren, omdat op basis van de WOZ-waarde belasting wordt betaald. En voor huurders vanwege de maximale huurprijs.
De WOZ-waarde wordt bekend gemaakt aan één van de belanghebbenden, bijvoorbeeld de oudste woningeigenaar of de eigenaar van een verhuurde woning. Andere belanghebbenden, zoals nieuwe of mede-eigenaren, kunnen op verzoek de WOZ-waarde opvragen (de WOZ-beschikking). Huurders van sociale huurwoningen kunnen ook hun WOZ-waarde opvragen, wanneer ze die niet op een aanslagbiljet hebben gekregen. Door het formeel opvragen van de WOZ-waarde, kunt u eventueel bezwaar maken tegen de WOZ-waarde. Als u alleen de WOZ-waarde wilt weten, dan kunt u ook het WOZ-waardeloket bezoeken.
Bekend maken in de eerste acht weken van het jaar
De gemeente moet uw WOZ-waarde in de eerste acht weken van het jaar bekend maken. Veel gemeenten maken de WOZ-waarden daarom op 25 februari bekend. Bij uitzondering kan de WOZ-waarde ook later worden verstuurd, bijvoorbeeld als eerst nog meer onderzoek nodig is. Uw WOZ-waarde staat op het aanslagbiljet. Op dit aanslagbiljet staat een datum vermeld (de dagtekening). Deze datum is van belang als u bezwaar wilt maken. Dat moet binnen zes weken. De bezwaartermijn van zes weken start op de dag na die dagtekening.
De WOZ-waarden van woningen zijn openbaar
De WOZ-waarden van woningen in Nederland zijn openbaar. U kunt deze inzien via het WOZ-waardeloket. Wilt u meer informatie over uw eigen WOZ-waarde dan kunt het WOZ-taxatieverslag raadplegen of contact opnemen met uw gemeente.
Ook is het mogelijk om uw WOZ-waarde op te vragen via MijnOverheid. Gebruik hiervoor uw DigiD. Meestal kunt u via MijnOverheid ook gelijk het WOZ-taxatieverslag van uw woning bekijken.