WOZ-taxatieverslag woningen
In het kort
De Waarderingskamer heeft samen met de VNG gewerkt aan een nieuw modern taxatieverslag voor woningen. De Vereniging Eigen Huis heeft onderzoek gedaan naar het nieuwe moderne taxatieverslag. De Waarderingskamer raadt op basis van de resultaten van het onderzoek aan om het nieuwe taxatieverslag zo snel mogelijk te gaan gebruiken.
Positieve reacties op het gemoderniseerde taxatieverslag
De afgelopen twee jaar hebben we samen met de VNG gewerkt aan het moderniseren van het WOZ-taxatieverslag voor woningen. Het doel van deze moderniseringsslag is om de WOZ-waardebepaling begrijpelijker en overzichtelijker over te brengen aan de belastingplichtige. Een ander doel is ervoor zorgen dat gemeenten voldoen aan het verstrekken van alle relevante gegevens aan belanghebbende (op de zaak betrekking hebbende stukken), zodat ze niet naast het WOZ-taxatieverslag nog andere aanvullende gegevens hoeven te verstrekken.
Doel moderniseringsslag taxatieverslag behaald
Om erachter te komen of het eerste doel van de moderniseringsslag is behaald heeft Vereniging Eigen Huis twee jaar geleden ongeveer 2000 woningeigenaren hun mening gevraagd. De reacties van de respondenten waren vooral positief. Natuurlijk waren wij ook benieuwd wat gemeenten van het gemoderniseerde verslag vinden en of het technisch mogelijk was om met dit nieuwe taxatieverslag te werken. Daarom heeft een aantal WOZ-gemeenten een pilot gedaan. Na deze pilot blijkt dat ook deze WOZ-uitvoeringsorganisaties positief zijn. Een aantal reacties die we hebben teruggekregen zijn:
- Het taxatieverslag ziet er beter en overzichtelijker uit.
- Het vermelden van secundaire kenmerken is een goed idee, anders moeten we deze bij NCNP-bureaus alsnog leveren.
- Een belanghebbende krijgt door het vermelden van de secundaire kenmerken bij de eigen woning en de vergelijkingsobjecten meer inzicht in de taxatie.
- Het nieuwe taxatieverslag geeft meer informatie (grondstaffel en secundaire kenmerken). Dat is prettig.
- Graag zouden wij een aantal vermeldingen optioneel zien zoals het vermelden van het tarief/aanslagbedrag en een eigen keuze over op welke wijze wij de secundaire kenmerken weergeven.
- Volgend jaar gaan we het gemoderniseerde taxatieverslag opnieuw gebruiken.
- Wij zijn zelf bezig om een soortgelijk taxatieverslag voor niet-woningen te maken.
Gebruik nieuw taxatieverslag voor verbetering dienstverlening
Na de pilot met het gemoderniseerde taxatieverslag woningen met de Vereniging Eigen Huis en daarna met de gemeente Nijmegen heeft de Waarderingskamer een voorstel gedaan voor de opmaak en inhoud van het gemoderniseerde taxatieverslag in "De Staat van de WOZ 2023".
Het idee was om dit voorstel in één of andere vorm op te nemen in de regelgeving. Bij de uitwerking voor opname in de regelgeving is gekeken naar de ervaringen die inmiddels diverse organisaties hebben opgedaan met modernisering van het WOZ-taxatieverslag. Een belangrijke bevinding was dat het taxatieverslag wel heel veel informatie gelijk in eerste aanleg gaf. Daarom is een bijgesteld opzet gemaakt met een "gelaagde structuur". De onderbouwing van de WOZ-waarde van een woning bestaat dan uiteindelijk uit drie lagen:
- detailinformatie over de getaxeerde woning en verwijzing naar WOZ-waardeloket
- vergelijking met verkochte woningen en verwijzing naar een verantwoordingsdocument
- verantwoordingsdocument
Een voorbeeld uitwerking van deze gelaagde structuur is hieronder zichtbaar. Met het ministerie van Financiën wordt gewerkt aan de vertaling van deze nieuwe opzet in de regelgeving. Hierover zal ook nog een internetconsultatie plaatsvinden. Verwacht wordt dat op basis van de regelgeving de uiteindelijke versie van het gemoderniseerde taxatieverslag met ingang van 1 januari 2026 verplicht zal worden.
-
Voorstel model taxatieverslag woningen met gelaagde structuur Publicatiedatum:Download PDF Voorstel model taxatieverslag woningen met gelaagde structuur