Vakbekwaamheid

In het kort

De Waarderingskamer beschouwt het stimuleren van de vakbekwaamheid van medewerkers die bij gemeenten en bedrijven die de WOZ-werkzaamheden uitvoeren als een van haar speerpunten. Tegelijkertijd zijn we geen "eigenaar" van dit dossier. De uitvoeringsorganisaties zijn zelf verantwoordelijk voor de vakbekwaamheid van de mensen die voor hen werken.

Op deze pagina vindt u een uitleg over hoe wij een bijdrage leveren aan de vakbekwaamheid van WOZ-medewerkers.

Gedeelde verantwoordelijkheid voor vakbekwaamheid

Alle medewerkers en organisaties die actief zijn in de WOZ hebben een gedeelde verantwoordelijkheid voor het werken aan vakbekwaamheid. De eisen die wij stellen aan vakbekwaamheid staan beschreven in de Waarderingsinstructie. Daarnaast zorgen wij samen met Landelijke Vereniging voor Lokale Belastingen (LVLB) en het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT) voor een infrastructuur waarmee medewerkers hun vakbekwaamheid kunnen laten toetsen. Daarnaast heeft de Waarderingskamer vanaf 2021 een driejarig programma uitgevoerd om de vakbekwaamheid een impuls te geven.

Logo vakbekwaamheid WOZ



WOZ-organisaties moeten vakbekwaamheid medewerkers kunnen aantonen

In de Waarderingsinstructie beschrijven wij twintig rollen die van belang zijn voor een goede WOZ-uitvoering. Wij vinden het belangrijk dat de WOZ-organisaties ten minste een keer per jaar een zelfevaluatie uitvoeren waarbij ze nagaan of deze rollen in de organisatie zijn belegd. Een tweede vraag die ze zichzelf moeten stellen is of ze de vakbekwaamheid kunnen aantonen van de medewerkers die deze rollen invullen.

WOZ-examens

Het is belangrijk dat de kennis en vaardigheden van WOZ-medewerkers aantoonbaar zijn. Dat kan alleen als deze getoetst kunnen worden. Daarom zijn de twintig rollen uit de Waarderingsinstructie geclusterd in zes kwalificaties en is voor de verschillende kwalificaties uitgewerkt op welke wijze kandidaten hun vakbekwaamheid kunnen aantonen. De route die kandidaten moeten doorlopen is grafisch weergegeven in de onderstaande figuur.

Het is mogelijk om voor elke kwalificatie examen te doen bij het SVMNIVO. Op deze website zijn ook de kwalificatiedossiers te vinden waarin staat beschreven welke kennis- en vaardigheden bij de verschillende examens worden getoetst.


Bekijk hier de webinars van het programma vakbekwaamheid