Interactie
Bij de uitvoering van de Wet WOZ is sprake van regelmatig contact tussen de voor de WOZ-uitvoering verantwoordelijke gemeente en belanghebbenden. Deze contacten vatten we in de Waarderingsinstructie samen als "interactie".
In het kort
De belangrijkste vormen van interactie die we kennen in het WOZ-proces zijn: het bekend maken van de WOZ-waarde, het verstrekken van een taxatieverslag en het communiceren over bezwaren tegen de WOZ-waarde. Maar er zijn meer vormen van interactie.
Deze pagina's helpen om een aantal belangrijke aspecten van de communicatie met belanghebbenden correct in te richten.
Verantwoordingsdocument
Verantwoordingsdocument
Een verantwoordingsdocument geeft inzicht in de manier waarop WOZ-taxaties tot stand zijn gekomen.
Taxatieverslag
Het taxatieverslag is een belangrijk communicatie-instrument voor de interactie tussen een gemeente en een WOZ-belanghebbende. De inhoud van dit taxatieverslag hangt sterk af van het type object. Het taxatieverslag voor woningen wordt het meest gebruikt, omdat de meeste WOZ-objecten tot deze categorie behoren.
Nadere informatie over de taxatieverslagen staat op de volgende pagina's:
Voor het taxatieverslag woningen is net als voor andere categorieën objecten een model-taxatieverslag vastgelegd in de regelgeving. Maar er wordt momenteel gewerkt aan een modernisering van dit taxatieverslag. Gemeenten worden gestimuleerd om dit gemoderniseerde taxatieverslag al zoveel mogelijk te gebruiken. ,
Onder "woningen" vindt u meer informatie over het gemoderniseerde taxatieverslag woningen.
Herwaardering proceskostenvergoedingen WOZ
Herwaardering proceskostenvergoedingen WOZ
Met ingang van 1 januari 2024 is de wet Herwaardering proceskostenvergoedingen WOZ en bpm in werking getreden. Lees hier wat dit betekent voor de proceskostenvergoeding
Achtergrond verplicht informeel contact
Vanuit het kabinet wordt in samenwerking met gemeenten nog gewerkt aan verdere maatregelen ter optimalisering van het WOZ-proces en de communicatie met belanghebbenden. Over deze maatregelen en de al in gang gezette maatregelen heeft de staatssecretaris van Financiën al enkele malen de Tweede Kamer geïnformeerd. De ontwikkeling van de ideeën over deze maatregelen komt tot uitdrukking in de volgende brieven aan de Tweede Kamer:
- Kamerbrief over voortgang maatregelen (11 december 2023)
- Aanbiedingsbrief Belastingplan 2024 (19 september (2023)
- Plan van aanpak maatregelen no-cure-no-pay-problematiek (23 maart 2023)
Overige aandachtspunten interactie
Informatiebeschikking
Een juiste registratie van de objectkenmerken is van belang voor zowel de gemeente als voor belanghebbenden.
Tegengesteld belang in WOZ-zaken
De Waarderingskamer heeft ter ondersteuning een stappenplan bij tegengesteld belang.