Subjectgegevens

In het kort

Bij dit object van toezicht ligt vast welke kwaliteitseisen de Waarderingskamer hanteert voor de beoordeling van de registratie van subjectgegevens (belanghebbenden) in de WOZ-administratie.

De gemeente moet steeds de juiste belanghebbende aanwezen en aan deze belanghebbende de WOZ-waarde bekend maken door het nemen van een WOZ-beschikking. In het kader van het stelsel van basisregistratie moeten de gegevens van deze belanghebbende, indien van toepassing, overeenstemmen met de actuele gegevens in de Basisregistratie Personen (BRP) dan wel het Handelsregister.

Verplichte velden subjectgegevens

Kwaliteitsbegrip: Volledigheid

Aan de vastlegging van gegevens over de belanghebbende eigenaar en belanghebbende gebruiker (en eventueel geregistreerde medebelanghebbende) worden de onderstaande eisen gesteld.
Per belanghebbende moet geregistreerd zijn:

  • Burger Service Nummer (BSN) bij natuurlijk persoon of Rechtspersonen en Samenwerkingsverbanden Informatie Nummer (RSIN) bij niet natuurlijke personen;
  • indien geen BSN of RSIN bekend: anp.identificatie respectievelijk ann.identificatie;
  • indien een vestiging wordt geregistreerd: vestigingsnummer;
  • NAW-gegevens (naam, adres, woonplaats) conform Catalogus Basisregistratie WOZ;
  • Identificatie verblijfsobject (verblijft in, voor in Nederland woonachtige natuurlijke personen)
  • Geboortedatum bij natuurlijk persoon;

Vastlegging subjectgegevens WOZ

Kwaliteitsbegrip: Juistheid

Aan de registratie van een belanghebbende eigenaar of belanghebbende gebruiker (of eventueel geregistreerde medebelanghebbende) worden de onderstaande eisen gesteld.
Per WOZ-object moet geregistreerd zijn:

  • objectaanduiding (uniek WOZ-objectnummer);
  • Burger Service Nummer (BSN) bij natuurlijk persoon of Rechtspersonen en Samenwerkingsverbanden Informatie Nummer (RSIN) bij niet natuurlijke personen;
  • indien geen BSN of RSIN bekend: anp.identificatie respectievelijk ann.identificatie;
  • indien een vestiging wordt aangewezen als belanghebbende: vestigingsnummer;
  • aanduiding eigenaar, aanduiding gebruiker (of aanduiding "beide"), respectievelijk aanduiding medebelanghebbende;
  • aanduiding aard zakelijk recht (indien belanghebbende eigenaar (of "beide").

Toelichting

In het kader van het stelsel van basisregistraties zijn gemeenten verplicht om voor de WOZ-administratie ook gebruik te maken van de gegevens over natuurlijke personen uit de BRP en van de gegevens over niet-natuurlijke personen (rechtspersonen, vestigingen) uit het Handelsregister. Voor alle subjecten moet daarom de relatie met de BRP (het BSN) of de relatie met het Handelsregister (RSIN)/vestigingsnummer zijn vastgelegd.

Deze eis geldt niet voor personen die niet zijn ingeschreven in de BRP (dit geldt bijvoorbeeld voor veel niet in Nederland woonachtige buitenlanders, dan wel buitenlandse rechtspersonen of rechtspersonen die niet in het Handelsregister ingeschreven behoeven te worden. Deze belanghebbenden zijn herkenbaar door het gebruik van de anp.identificatie of ann.identificatie in plaats van BSN, respectievelijk RSIN. In sommige gevallen kan niet exact worden vastgesteld welke naar verwachting wel in de BRP ingeschreven persoon de belanghebbende eigenaar is. In dat geval vindt de registratie plaats vergelijkbaar met een niet in de BRP ingeschreven persoon tot het moment dat wel met zekerheid vastgesteld kan worden welke persoon de belanghebbende eigenaar is.

Gebruik subjectgegevens uit BRP en Handelsregister

Kwaliteitsbegrip: Juistheid

Van alle natuurlijke personen aan wie een Burger Service Nummer (BSN) is toegewezen en zijn geregistreerd in de BRP en die belanghebbende zijn bij één of meer WOZ-objecten zijn de volgende in de WOZ-administratie vastgelegde gegevens identiek aan de actueel in de BRP geregistreerde gegevens:

  • naamgegevens (geslachtsnaam, voorvoegsel, etc. conform Catalogus Basisregistratie WOZ);
  • adresgegevens (openbare-ruimtenaam, huisnummer, huisnummertoevoeging, etc. conform Catalogus Basisregistratie WOZ);
  • geboortedatum;
  • identificatie verblijfsobject (verblijft in, voor in Nederland woonachtige natuurlijke personen).

Van alle Nederlandse niet-natuurlijke personen die staan ingeschreven in het Handelsregister (dan wel Nederlandse "vestigingen") die belanghebbende zijn bij één of meer WOZ-objecten zijn de volgende in de WOZ-administratie vastgelegde gegevens identiek aan de actueel in het Handelsregister geregistreerde gegevens:

  • naamgegevens (statutaire naam of handelsnaam bij vestiging)
  • adresgegevens (openbare-ruimtenaam, huisnummer, huisnummertoevoeging, etc. conform Catalogus Basisregistratie WOZ)

Bandbreedte

Overheden hebben de mogelijkheid om een van het woonadres of vestigingsadres afwijkend correspondentieadres te gebruiken. Dat sprake is van een afwijkend correspondentieadres moet dan wel expliciet uit de administratie blijken.

Toelichting

Het stelsel van basisregistraties verplicht overheden de gegevens die vastliggen in een basisregistratie in alle werkprocessen te gebruiken. De schrijfwijze van namen en de adresgegevens liggen vast in de BRP, respectievelijk het Handelsregister. In de WOZ moeten deze gegevens gebruikt worden. Het gaat daarbij altijd om de meest actuele gegevens uit deze basisregistraties.

De wijze waarop het gebruik van de meest actuele gegevens technisch wordt gerealiseerd kan variëren. De WOZ-administratie kan een kopie bevatten van de gegevens in de BRP en het Handelsregister. In dat geval moeten alle mutaties in de BRP en Handelsregister ook automatisch geleverd aan en verwerkt worden in de WOZ-administratie. Er kan ook voor gekozen worden om naam en adresgegevens niet in de WOZ-registratie vast te leggen en telkens wanneer deze gegevens nodig zijn, de benodigde gegevens op te vragen uit de BRP of het Handelsregister. Indien ervoor wordt gekozen om de gegevens niet direct in de WOZ-administratie vast te leggen, maat gewaarborgd zijn dat de administratie waaraan de gegevens worden ontleend op adequate wijze het opvragen van gegeven op basis van materiële en formele historie wordt ondersteund en ook adequate performance biedt voor het massaal ophalen van gegevens.

Terugmelding aan GBA en Handelsregister

Kwaliteitsbegrip: Zorgvuldigheid

Indien uit WOZ-werkzaamheden (bijvoorbeeld de toezending van aanslagbiljetten, de behandeling van een bezwaarschrift) blijkt dat een natuurlijk persoon niet meer woonachtig is op het adres waar hij volgens de BRP ingeschreven staat of blijkt dat een niet-natuurlijk persoon niet meer gevestigd is op het adres van vestiging volgens het Handelsregister, dan wordt deze bevinding onverwijld teruggemeld aan de BRP, respectievelijk het Handelsregister.

In het verdere vervolg op deze terugmelding wordt bewaakt dat de aansluiting van de WOZ-administratie op de BRP, respectievelijk het Handelsregister consistent blijft en dat de WOZ-administratie in overeenstemming blijft met de communicatie met de betrokken belanghebbende.

Toelichting

De WOZ-werkzaamheden leiden tot intensief contact met belanghebbenden (tenminste eenmaal per jaar aanslagbiljetten met daarop de WOZ-beschikkingen). Daarom zullen de WOZ-werkzaamheden ook leiden tot een relatief groot aantal signalen dat de gegevens in één van de basisregistraties niet meer actueel zijn. Het stelsel van basisregistraties vereist dat het onderzoek over de juistheid van deze basisgegevens geschiedt binnen het kader van deze basisregistratie (dus in dit geval door de BRP, respectievelijk door het Handelsregister).

De aansluiting van de WOZ-administratie op deze basisregistraties moet wel gewaarborgd blijven. Alleen in de periode waarin het gegeven in de BRP of het Handelsregister de status "in onderzoek" heeft, mogen de in het kader van de Wet WOZ gebruikte gegevens afwijken van de gegevens in de basisregistratie.