In het kort
De Waarderingskamer streeft naar een uniforme wijze van objectcodering. Om die reden zijn de uniforme soort-objectcodelijst, de uniforme deel-objectcodelijst en de fotowijzer opgesteld. Op deze wijze is er een uniformering van begrippen en definities voor het beschrijven van de verschillende typen woningen en niet-woningen.
Fotowijzer woningen
Het doel van de Fotowijzer woningen is de uniformering van begrippen en definities voor het beschrijven van de verschillende typen woningen. De Fotowijzer woningen is samengesteld door NRVT, NVM, VastgoedPro, VBO Makelaar, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Waarderingskamer.
In de Fotowijzer woningen staat de typering van woningen centraal. Op basis van de Fotowijzer kan beoordeeld worden, wanneer nu sprake is van een vrijstaande woning en wanneer bijvoorbeeld van een geschakelde woning. Met behulp van foto’s wordt uitgelegd wat we met welk begrip bedoelen bij het beschrijven van woningen.
Dit document wordt niet alleen gebruikt door de gemeente voor de bepaling van de WOZ-waarde, maar ook door andere partijen zoals makelaars en taxateurs.
Bij elke type woning staat ook een code weergegeven. Deze code wordt binnen de WOZ-registratie als "soort-objectcode" geregistreerd. In aanvulling op de Fotowijzer woningen is er dan ook een soort-objectcodelijst voor niet-woningen.
-
Fotowijzer versie januari 2023 Publicatiedatum:Download PDF Fotowijzer versie januari 2023
Soort-objectcodelijst niet-woningen
Het gebruik van de code en begrippen in de uniforme soort-objectlijst niet-woningen zijn in ieder geval verplicht voor de objecten die in de taxatiewijzers zijn genoemd. Hierdoor kan de juiste relatie met het archetype aangegeven worden. Wanneer niet de juiste soort-objectcode wordt gebruikt, zal het gebruik van de TIOX-applicatie niet mogelijk zijn.
Voor objecten waarvoor geen taxatiewijzer is, is meer vrijheid voor het gebruik van een code voor soort-object toegestaan. Toch ook hier heeft het voordelen om zoveel mogelijk landelijk uniform te werken.
-
Uniforme Soortobjectcodelijst, versie 1.22 Publicatiedatum:Download PDF Uniforme Soortobjectcodelijst, versie 1.22
Deelobjectcodelijst
-
Uniforme deelobjectcodelijst versie 1 20 Publicatiedatum:Download PDF Uniforme deelobjectcodelijst versie 1 20
Toekomstige ontwikkelingen
Het feit dat de typering van WOZ-objecten niet landelijk uniform is, is soms lastig. Bijvoorbeeld bij het samenvoegen van administraties in geval van gemeentelijke herindeling of bij het aangaan van een samenwerkingsverband. Maar ook bij de inrichting van een taxatiemodel is het voor degene die het model moet inrichten vaak lastig dat niet elke gemeente dezelfde codering gebruikt.
Uniformering wordt nog belangrijker wanneer we de typering van WOZ-objecten ook landelijk beschikbaar gaan maken. En het is inderdaad de bedoeling om deze typering de komende tijd ook te gaan opnemen in de Landelijke Voorziening WOZ en uiteindelijk ook op het WOZ-waardeloket.
Daarom heeft de Waarderingskamer samen met het team "Samen Organiseren" van de VNG gewerkt aan voorstellen om te komen tot uniformering van de typering van WOZ-objecten. Via het WOZ-datacenter heeft er tweemaal een consultatie plaatsgevonden over de voorstellen en op die manier is er een breed draagvlak ontstaan voor de voorstellen.
Het voorstel voor de uniforme typering in de toekomst is beschreven op de volgende twee pagina's: