Marktontwikkeling

In het kort

De Waarderingskamer houdt elk jaar de ontwikkeling van de WOZ-waarde bij. De WOZ-waarden volgen de verkoopprijzen van woningen. Daarom is het interessant om naar de ontwikkeling van deze verkoopprijzen te kijken, omdat dit ook een beeld geeft van de (verwachte) ontwikkeling van de WOZ-waarden.

Belangrijk is dat alle cijfers over de markt en over de ontwikkeling van de WOZ-waarden betrekking hebben op een gemiddelde. De verandering van de WOZ-waarde van de ene waardepeildatum naar de volgende van een individuele woning zal altijd afwijken van dit gemiddelde.

De gemiddelde ontwikkeling van de WOZ-waarde in uw gemeente kunt u bekijken via beoordelingen over gemeenten.

Overzicht marktontwikkeling woningen 2022 - 2023

Bijgewerkt per 29 september 2024

In januari en februari 2024 zijn de WOZ-waarden naar waardepeildatum 1 januari 2023 bekend gemaakt. Het waardeverschil ten opzichte van de WOZ-waarde die in 2023 is gebruikt (waardepeildatum 1 januari 2022) is dus de marktontwikkeling gedurende het jaar 2022 (dus tussen 1 januari 2022 en 1 januari 2023).

Tussen de waardepeildatum 1 januari 2022 en de waardepeildatum 1 januari 2023 is sprake van een landelijk gemiddelde stijging van de WOZ-woningwaarde met 2,8 %.

Maar voor de meeste woningen zal de verandering van de WOZ-waarde afwijken van dit landelijk gemiddelde. Deels komt dit door regionale verschillen. Deze regionale verschillen worden ook zichtbaar als wij kijken naar de gemiddelde verandering van de WOZ-waarde per gemeente.

De gemiddelde marktontwikkeling per gemeente in Nederland vindt u op per gemeente onder "Beoordeling gemeenten". Hieronder kunt u ook een overzicht van de gemiddelde stijging van de WOZ-waarde van woningen per gemeente downloaden.

Maar ook deze cijfers zijn steeds alleen een gemiddelde per gemeente en binnen de gemeente zullen er weer verschillen zijn voor bijvoorbeeld buurten, typen woningen etc.

Omdat de WOZ-waarde steeds per 1 januari wordt bepaald, kan per gemeente alleen de waardeontwikkeling per jaar worden weergegeven. Voor een meer gedetailleerd beeld in de tijd van de marktwaarde ontwikkeling van woningen kan gekeken worden naar de prijsindex van bestaande koopwoningen die wordt verzorgd door het CBS en het Kadaster. Ook deze laat de beperkte stijging van de WOZ-waarden tussen waardepeildatum 1 januari 2022 en 1 januari 2023 duidelijk zien. In de loop van 2022 is sprake geweest van een top in deze grafiek. De WOZ-waarde wordt dus niet zo hoog als deze top, want voor de WOZ-waarde wordt altijd gekeken naar het marktniveau op 1 januari.

Deze prijsindex laat ook duidelijk zien dat de stijging van de WOZ-waarden in 2024 (dus het verschil tussen de WOZ-waarden naar waardepeildatum 1 januari 2022 en naar waardepeildatum 1 januari 2023) veel kleiner was dan de stijging van de WOZ-waarden in 2023.

Uit deze grafiek blijkt ook dat de WOZ-waarde die u in 2025 ontvangt (waardepeildatum 1 januari 2024) naar verwachting slechts enkele procenten hoger zal zijn dan de WOZ-waarden in 2024. Gemiddeld ligt de WOZ-waarde die u begin 2024 heeft ontvangen en die u begin 2025 gaat ontvangen circa 10% lager dan de actuele verkoopprijzen op dit moment (peildatum 1 september 2024).

Prijsindex koopwoningen


Meer weten over de WOZ marktontwikkeling in uw gemeente?

Andere cijfers over de WOZ

De WOZ kosten

Jaarlijks doet de Waarderingskamer onderzoek naar de kosten van de Wet WOZ

De WOZ-benchmark

Om alle gemeenten de mogelijkheid te geven om van elkaar te leren is er een WOZ-benchmark

WOZ in cijfers

De belangrijkste kengetallen over de Wet WOZ