WOZ journaal april 2024

De Waarderingskamer

09-04-2024

Nieuwsbrief Waarderingskamer over de Wet Waardering Onroerende Zaken

Het voorjaar is een drukke periode voor gemeenten, vooral tussen eind februari en half april. In deze tijd ontvangen inwoners hun nieuwe WOZ-waarden en bellen ze vaak met vragen of om eventuele fouten in de taxatie te bespreken. Tegen half april moeten alle WOZ-bezwaren zijn ontvangen, wat betekent dat gemeenten zich opmaken voor een piek in de afhandeling van bezwaren.

Hoewel het nog te vroeg is voor definitieve cijfers, lijkt het erop dat dit jaar meer mensen hun WOZ-waarden op tijd hebben ontvangen, wat een positief signaal is. Toch moeten nog enkele gemeenten hun WOZ-waarden bekendmaken, en ongeveer 3,1% van de WOZ-objecten heeft nog geen definitieve waarde gekregen.

Terwijl we wachten op de definitieve cijfers, werpen we in dit WOZ-journaal een blik op de aprilinventarisatie, die ons uiteindelijk een compleet beeld zal geven van bezwaren en beroepen. Daarnaast duiken we in de thema's vakbekwaamheid en het recente jaarverslag van de Waarderingskamer over 2023.

Aprilinventarisatie: vragenlijst geactualiseerd

In april versturen wij traditioneel de uitnodiging naar gemeenten en WOZ-uitvoeringsorganisaties om de aprilinventarisatie in te vullen. Deze inventarisatie is belangrijk voor een goed inzicht in de uitvoering van de Wet WOZ. Daarnaast is deze informatie ook belangrijk om in juni weer met de jaarlijkse 'Staat van de WOZ' gezamenlijk verantwoording af te leggen hoe de WOZ ervoor staat en voor het ministerie van Financiën.

Dit jaar is er bijzondere aandacht voor het aantal ingediende beroepschriften met als waardepeildatum 1 januari 2022. Signalen uit het veld wijzen namelijk op een aanzienlijke stijging ten opzichte van voorgaande jaren.

Op verzoek van gemeenten is vorig jaar de peildatum verschoven van 15 april naar 20 april, en ook dit jaar blijft deze datum gehandhaafd. De vragenlijst is kritisch beoordeeld door ons. Dit doen wij om ervoor te zorgen dat we alleen de informatie vragen die wij en andere stakeholders nodig hebben.

Vragenlijst geactualiseerd
Naast de beoordeling zijn de toelichtingen bij de vragen geactualiseerd om betere afstemming te krijgen tussen de antwoorden die worden gegeven op de vragenlijst en de kengetallen uit de Landelijke Voorziening WOZ. Er is een aantal wijzigingen ten opzichte van de vragenlijst van vorig jaar doorgevoerd:

  • Toevoeging van extra vragen over informele bezwaren en pro-forma bezwaren. Veel gemeenten willen hier apart inzicht in hebben. Dat is ook de reden dat enkele nieuwe codes zijn toegevoegd aan de lijst statusBeschikking (zie hierna);
  • Aanpassingen aan enkele vragen om interpretatieverschillen te voorkomen;
  • Vragen over de waarde voor en na bezwaar voor zowel alle bezwaren als bezwaren ingediend door 'no-cure-no-pay-bedrijven' zijn niet meer opgenomen in de vragenlijst;
  • Toevoeging van een vraag over het gebruik van BRK-Levering 2.0 binnen de WOZ.

We verzoeken vriendelijk om de vragenlijst uiterlijk op 3 mei bij ons in te leveren.


computer met statistieken

Toekomstvaste sleutels in de LV WOZ

Om fouten in het berichtenverkeer tussen de bronhouder en de LV WOZ te voorkomen is het belangrijk dat elk subject (elke belanghebbende) geïdentificeerd wordt met een toekomstvaste sleutel. Ook voor de afnemers van de LV WOZ is het voor het correct verwerken van gegevens uit de LV WOZ belangrijk dat ieder subject bekend is met een toekomstvaste sleutel.

Voor de natuurlijke persoon zijn de toekomstvaste sleutels:

  • het Burgerservicenummer (BSN) of
  • (voor personen zonder BSN) de andere natuurlijke persoon identificatie (anp.identificatie).

Voor de niet-natuurlijke persoon zijn de toekomstvaste sleutels:

  • het Rechtspersonen en Samenwerkingsverbanden Informatienummer (RSIN) of
  • (voor niet-natuurlijke personen zonder RSIN) de andere niet-natuurlijke persoon identificatie (ann.identificatie).

Voor de vestigingen is dit:

  • het vestigingsnummer.

Bekijk het webinar op 25 april
Tijdens het webinar op donderdag 25 april 2024 behandelen we het belang van toekomstvaste sleutels en tonen we hoe u via MijnKadaster kunt zien dat deze sleutel bij een bepaald subject ontbreekt. Daarnaast geven we inzage in de werkwijze voor het toevoegen van toekomstvaste sleutels wanneer deze ten onrechte ontbreken. Na het webinar verstrekken we overzichten aan alle organisaties waar toekomstvaste sleutels ontbreken, zodat zij deze zo snel en efficiënt mogelijk kunnen aanvullen.

Toekomstvaste sleutels zorgen voor minder uitval
Het hebben van toekomstvaste sleutels voor alle subjecten zorgt voor minder uitval in het berichtenverkeer tussen de bronhouder en de LV WOZ. Het toevoegen van deze sleutels kan veel werk zijn. Hoeveel werk het is hangt af van het aantal subjecten en de reden voor het ontbreken van de sleutel. Maar uiteindelijk worden je inspanningen beloond! Zodra de sleutels zijn toegevoegd, merk je dat het aantal foutberichten van de LV WOZ afneemt. Daardoor hoef je minder tijd te besteden aan het oplossen van problemen en het uitvoeren van herstelacties.

We gaan er dan ook vanuit dat na het versturen van de overzichten de toekomstvaste sleutels uiterlijk in de zomermaanden aan de LV WOZ zijn toegevoegd.

laptop met cijfers

Stroomschema’s statusBeschikking beschikbaar

Met ingang van 1 januari 2024 is het mogelijk om gebruik te maken van aanvullende codes voor statusBeschikking. Deze codes zijn op verzoek van gemeenten en uitvoeringsorganisaties toegevoegd. Met deze codes is het bijvoorbeeld mogelijk om in de vastlegging van bezwaren onderscheid te maken tussen een formeel bezwaarschrift en een wijziging van de waarde na informeel contact. Ook is het mogelijk om onderscheid te maken tussen een uitspraak op bezwaar (of een uitspraak in beroep) en het intrekken van het bezwaar of beroep. De stroomschema’s voor het gebruik van de (nieuwe) statusBeschikking vind je op onze website.

Registreer gegevens op een eenduidige manier
Het is belangrijk dat we op een eenduidige manier de gegevens over bijvoorbeeld bezwaren en beroepsprocedures registreren. Op die manier hebben afnemers een helder begrip van de betekenis en weten ze voor welke WOZ-objecten mogelijk nog een waardeverandering kan komen vanwege lopende procedures. Een eenduidige werkwijze zorgt er ook voor dat wij cijfers publiceren die overeenkomen met uw eigen cijfers (welke u aan bijvoorbeeld een wethouder of gemeenteraad laat zien). Bijvoorbeeld de cijfers over het aantal bezwaren.

Nieuwe stroomschema’s statusBeschikking
We hebben stroomschema's ontwikkeld voor het gebruik van de statusBeschikking met 12 nieuwe codes. Ook is er een set stroomschema's gemaakt om de registratieprocessen te uniformeren voor diegenen die nog geen gebruik maken van deze 12 nieuwe codes.

In de schema’s kun je verder zien dat het belangrijk is dat elk bezwaar, elk beroep en het verloop van de bezwaar- of beroepsprocedure geregistreerd worden in de LV WOZ. Hoewel beroepzaken niet rechtstreeks bij jou worden ingediend, ben je toch verantwoordelijk voor het registreren ervan. Dit komt doordat je de andere partners in de LV WOZ-keten hiervan op de hoogte moet stellen.

Naar de rechter

Het jaar 2023 stond bij de WOZ-uitvoering in het teken van het grote aantal WOZ-bezwaren. Toen begin 2023 bleek dat, mede door de hoge stijging van de WOZ-waarden, het aantal WOZ-bezwaren tot een record was opgelopen, zijn er in alle gemeenten en uitvoeringsorganisatie maatregelen genomen. Door het gebruiken van slimme tools, optimalisatie van werkprocessen en goede samenwerking is het in 2023 gelukt om een record aantal uitspraken op bezwaar te doen.

Maar met een uitspraak op een bezwaar kan de belanghebbende (of diens gemachtigde) naar de rechter stappen. Het is dan ook niet vreemd dat een record aantal WOZ-bezwaren in 2023 nu leidt tot een record aantal beroepsprocedures die worden opgestart bij de rechtbanken. Rechtbanken zijn op dit moment aan het kijken hoe zij hun processen en planningen kunnen optimaliseren om deze aantallen beroepsprocedures te kunnen verwerken en zij zoeken daarbij regelmatig overleg met de gemeenten en uitvoeringsorganisaties binnen hun gebied.

Efficiënte werkwijze noodzakelijk
In eerste instantie is het de rechtbank die de planning maakt, bijvoorbeeld voor het moment van indienen van stukken en voor het houden van zittingen. Gezien het totale aantal beroepsprocedures is het belangrijk dat aan de kant van de gemeente efficiënt wordt gewerkt, zodat de gevraagde verweerschriften en dossiers met alle relevante stukken tijdig aan de rechtbank kunnen worden aangeboden. Net zoals bij de voorbereiding op de afhandeling van veel bezwaren in 2023, is nu een aanpak nodig om op zeer efficiënt wijze een verweerschrift en dossier samen te stellen.

Lessen van gemeente De Fryske Marren
We verwijzen graag naar het vorige WOZ-journaal, waarin de gemeente De Fryske Marren uitlegt hoe zij door een heel systematische werkwijze een gedegen dossier konden opstellen voor de rechtbank. Dankzij dit uniforme en gedegen dossier konden zowel de rechtbank als eventueel in later stadium het hof zich baseren op de stukken van een gemeente. Gezien het aantal beroepsprocedures die de komende maanden nog afgehandeld moeten worden, is het nu raadzaam voor gemeenten en uitvoeringsorganisaties om bij het samenstellen van verweerschriften en dossiers te kiezen voor de inzet van slimme tools en geoptimaliseerde werkprocessen.


naar de rechter

Einde bezwaartermijn in 2024

Op verzoek vanuit de regio-overleggen beschrijven we net als vorig het jaar einde van de bezwaartermijn bij de verschillende dagtekeningen. De bezwaartermijn van zes weken begint altijd te lopen op de dag ná de dagtekening.

  • Bij dagtekening op (zondag) 25 februari 2024, eindigt de bezwaartermijn in verband met het weekend niet op zondag 7 april, maar op maandag 8 april 2024. Vanwege het weekend geldt hetzelfde voor een dagtekening op zaterdag 24 februari.
  • Omdat Tweede Paasdag (1 april 2024) een officiële feestdag is, eindigt de bezwaartermijn bij dagtekening op 17, 18 en 19 februari op dinsdag 2 april 2024.
  • Goede Vrijdag wordt in de Algemene termijnenwet gelijkgesteld aan officiële feestdagen. Dit betekent dat bij dagtekening van zes weken eerder (16 februari) de bezwaartermijn niet eindigt op vrijdag 29 maart, maar ook op dinsdag 2 april 2024.
  • Als een beschikking op donderdag 29 februari 2024 gedagtekend is, eindigt de termijn op donderdag 11 april 2024.

De rechtspraak biedt, in aanvulling op de verzendtheorie uit artikel 6:9 Awb, in toenemende mate de ruimte voor gemeenten om bezwaren van inwoners in behandeling te nemen ook wanneer deze "te laat" zijn ingediend.

Voor volgend jaar geldt dat bij een tijdige dagtekening, Goede Vrijdag en het Paasweekend niet binnen de bezwaartermijn vallen. Voor dagtekening (dinsdag) 25 februari 2025 geldt dat de bezwaartermijn zal eindigen op dinsdag 8 april 2025.


bezwaar termijn

Door de labels heen . . . .

Een bekend spreekwoord zegt: 'door de bomen, het bos niet meer zien'. Maar taxateurs gaan dit inmiddels steeds meer vervangen door: 'door de labels, de waarde van een woning niet meer zien'. Iedereen die de woningmarkt volgt, ziet dagelijks berichten over labels die van belang zijn om te kunnen inschatten wat er in de toekomst met een bepaalde woning zal gebeuren. En deze verwachtingen voor de toekomst bepalen natuurlijk mede de actuele marktwaarde.

Energielabel
Het energielabel is inmiddels niet meer weg te denken uit verkoopadvertenties voor woningen en de duurzaamheidsparagraaf rond het energielabel krijgt steeds meer gewicht in taxatierapporten. Uit marktanalyse blijkt dat de energiezuinigheid die met dit energielabel tot uitdrukking wordt gebracht, zeker invloed heeft op de prijzen op de woningmarkt. Een goed energielabel betekent dat kopers meer kunnen lenen voor die woning. Voor zowel de marktanalyse als bij het gebruik van verkoopprijzen als onderbouwing in een taxatieverslag is dit energielabel voor de WOZ-taxateur daarom belangrijk geworden.

Funderingslabel
Naast het energielabel wordt er nu ook gesproken over een funderingslabel. Dit label moet een indicatie geven van mogelijke funderingsproblemen in de toekomst. Bij woningen waar daadwerkelijk sprake is van schade door verzakking of de noodzaak bestaat om snel te investeren in versterking van de bestaande fundering, begrijpt men hoe groot de invloed van funderingsproblemen op de marktwaarde van een woning kan zijn. Bij bijvoorbeeld woningen op houten palen in gebieden met een veranderend grondwaterpeil, kan nu al worden voorspeld dat op (korte) termijn zeker forse investeringen in versterking van de fundering nodig zijn. Dit kan in een funderingslabel tot uitdrukking worden gebracht. Alleen door de huidige druk op de woningmarkt blijkt dat het risico op toekomstige hoge kosten voor funderingsproblemen nog niet wordt weerspiegeld in de marktwaarde. Maar het is wel belangrijk om deze ontwikkeling nauwlettend te blijven volgen in de marktanalyse.

Klimaatlabel
Onlangs hebben de banken gepleit om alle woningen een klimaatlabel te geven. In dit klimaatlabel zou niet alleen gekeken worden naar schade aan de fundering als gevolg van veranderend grondwaterpeil, maar ook naar het risico op bijvoorbeeld overstromingen. Door het klimaatlabel zouden kopers zich meer bewust worden van dergelijke risico’s en daardoor zouden ze bij het bepalen van de verkoopprijzen meer rekening houden met deze risico’s. Dat laatste gaat zeker gebeuren wanneer banken op basis van een klimaatlabel ook het maximale hypotheekbedrag verlagen bij een hoger 'overstromingsrisico'. Hoewel het effect van dit klimaatlabel momenteel nog niet duidelijk zichtbaar is op de woningmarkt, is het belangrijk om deze ontwikkeling in de WOZ nauwlettend te blijven volgen.

Gemeente Eindhoven trots op vier sterren

"Gemeente Eindhoven heeft van ons vier sterren gekregen. En hier zijn ze terecht trots op. Maar hoe is het hun gelukt om van drie naar vier sterren te gaan? Om daar achter te komen hebben we Jan Willem Vervoort, procesmanager Belastingen bij gemeente Eindhoven een aantal vragen gesteld."

Wat hebben jullie gedaan om de uitvoering van 3 naar 4 sterren te krijgen?
"Ons team heeft de afgelopen tijd flink geïnvesteerd om onze processen te verbeteren. We zijn begonnen met het verbeteren van de objectkenmerken en het verbeteren van de afstemming met de BAG. Daarnaast hebben we de juridische capaciteit binnen ons team versterkt door oprichting van een apart Bezwaar& Beroep-team. Hierdoor werd de afhandeling van bezwaar en beroep efficiënter en kwalitatief beter uitgevoerd.

In het algemeen hebben we de afdeling Belastingen doorontwikkeld en geïnvesteerd in het vergroten van de capaciteit in ons team. Dit heeft geresulteerd in een lagere werkdruk en meer mogelijkheden voor bijscholing, wat op zijn beurt de kwaliteit van onze diensten heeft verbeterd. Deze verbeteringen hebben ons ook in staat gesteld om te investeren in verdere innovaties, met name op het gebied van ICT. Door de invoering van procesmatig werken en scrum zijn we in staat geweest om continu te blijven ontwikkelen."

Hoe hebben jullie de samenwerking met de Waarderingkamer ervaren?
"Onze samenwerking met de Waarderingskamer hebben we als heel positief ervaren. De aanbevelingen uit het breed onderzoek van 2020 hebben ons waardevolle inzichten gegeven en ons in de juiste richting gestuurd. Het rapport heeft ons vooral geholpen om ons bestuur te overtuigen van de noodzaak om structureel te investeren in de afdeling Belastingen. Met de steun van het bestuur konden we stappen zetten om de kwaliteit van onze processen te optimaliseren."

Hoe speelt vakbekwaamheid een rol in dit traject?
"Vakbekwaamheid was een belangrijk onderdeel van ons verbetertraject. Het was zelfs een van de vijf speerpunten in ons beleid. Nadat we onze personeelsbezetting grotendeels op orde hadden gebracht, hebben we ons gericht op het versterken van de vakbekwaamheid van ons team. We hebben verschillende in-company trainingen georganiseerd om ervoor te zorgen dat al onze medewerkers goed opgeleid zijn en blijven. Door te investeren in vakbekwaamheid versterken we de professionaliteit en deskundigheid van ons team."

Wat is tegengevallen en wat is meegevallen?
"Een meevaller was de hoge mate van bereidheid tot verandering onder de meeste medewerkers. Deze bereidheid werd zelfs verder gestimuleerd door een toename van de bezetting en een verbetering van de indeling en aansturing van onze belastingorganisatie, evenals door de toename van nieuwe collega's. Wat als tegenvaller kan worden beschouwd, is dat veranderingen in gedrag, ondanks dat iedereen er achter staat en het logisch vindt, trager door te voeren zijn. Hiervoor is vasthoudend leiderschap nodig en heldere afspraken met veel terugkoppeling."

Wat willen jullie nog doen aan kwaliteitsverbetering? Of zijn jullie helemaal tevreden voor de komende jaren?
"Onlangs hebben we onze viersterrenstatus gevierd. Er heerst een grote trots binnen onze organisatie over wat we bereikt hebben. Aan de andere kant zijn we ons er wel van bewust dat er altijd ruimte is voor verbetering.

Er is nog een lijst met verbeteringen die we willen doorvoeren. Zo willen we graag achterstanden wegwerken en blijven door ontwikkelen. Het is belangrijk dat we onze inspanningen goed prioriteren en dat we werken aan een nieuwe overall strategie om onze kwaliteit verder te verbeteren. Het werken aan een nieuwe strategie staat al op de planning."

Heb je nog tips voor andere organisaties?
"Zeker, we delen graag enkele tips op basis van onze eigen ervaringen. Ten eerste hebben we een apart team voor bezwaar en beroep opgericht. Dit team heeft de kennis en de tijd om bezwaren steeds beter en ook efficiënter af te handelen. Hier zie je dat de juiste mate van specialisatie op bezwaar afhandeling en voldoende deskundige capaciteit ons de ruimte hebben gegeven om door te ontwikkelen.

Een tweede belangrijk punt is het gegevensbeheer. Na het wegwerken van achterstanden hebben we ons gegevensbeheer fors uitgebreid. Hierdoor zijn we nu in staat om de kwaliteit van onze gegevens op peil te houden en continu te verbeteren. Deze verbeteringen geven rust en ruimte om te blijven ontwikkelen."

vier sterren voor eindhoven

Maak gebruik van de verfrissende kijk van stagiaires en afstudeerders

Het Programma Vakbekwaamheid heeft ons geleerd dat de 'vakbekwaamheid van de WOZ-medewerker' een onderwerp is dat iedereen binnen de WOZ een warm hart toedraagt. Veel WOZ-organisaties stimuleren hun eigen medewerkers om opleidingen of cursussen te volgen, of om de webinars van de Waarderingskamer te volgen, alles gericht op het bevorderen van de vakbekwaamheid van de huidige WOZ-medewerkers. Maar naast het investeren in de huidige werknemers is het belangrijk om ook de toekomstige WOZ-medewerkers niet uit het oog te verliezen.

Investeer in toekomstige WOZ-medewerkers
Wij moeten ons ervan bewust zijn dat de mensen die nu het werk doen, deels niet dezelfde mensen zijn die over tien jaar het werk doen. Maar wie gaat het werk overnemen? Belangrijk is dat we investeren in toekomstige medewerkers die er voor kiezen om in ons mooie vakgebied aan de slag te gaan.

Bied stage of afstudeerplekken aan
Bijna alle mbo’s en hbo’s zijn op zoek naar organisaties waar studenten praktijkervaring kunnen opdoen. Vanuit het Programma Vakbekwaamheid zijn wij in gesprek met diverse opleiders om de 'vraag naar' en het 'aanbod van' studenten die interesse hebben in de WOZ-beroepspraktijk, bij elkaar te brengen. Natuurlijk kun je als gemeente of uitvoeringsorganisatie ook zelf contact opnemen met onderwijsinstellingen om een samenwerking aan te gaan.

Voordelen stagiaires
Onze ervaring leert dat het aanbieden van stage- of afstudeerplekken vaak veel voordelen met zich meebrengt. In eerste instantie kunnen studenten een scriptie of rapport schrijven over een relevant vraagstuk binnen jouw organisatie. Maar de impact gaat vaak verder dan dat.

Jonge mensen hebben een verfrissende kijk, wat stimulerend werkt binnen de organisatie. Ze kunnen nieuwe ideeën aandragen voor het herinrichten van processen of stellen vragen die je dwingen om op een andere manier naar je eigen werk te kijken. Niet voor niets worden young professionals ook wel de 'friskijkers' genoemd.

Deel je ervaring
We kijken uit naar het delen van jouw ervaringen en inzichten over het werken met stagiaires en afstudeerders. Neem gerust contact op met Marco Kuijper via marco.kuijper@waarderingskamer.nl.

Webinars: april, mei en juni 2024

Heb jij de data van komende webinars al in je agenda staan? Ja, goed bezig! Zo niet, dan helpen we je nog even herinneren. Hieronder op een rij de data en onderwerpen van de komende drie webinars.

25 april

LV WOZ: toekomstvaste sleutels

23 mei

Toezichtplan 2024-2025

27 juni

Kwaliteitsbeoordeling taxaties: masterclass ratio studies

In juli en augustus zijn er geen webinars vanwege de zomerperiode. In september gaan we weer door met de maandelijkse sessies. Bekijk het volledige programma voor de webinars van 2024.

Aanmelden
Aanmelden voor onze webinars kan via onze website. Heb je je vaker aangemeld voor een webinar? Zo ja, dan sta je in ons bestand en ontvang je vier weken voor het webinar een uitnodiging per e-mail met daarin een aanmeldlink. Wil je geen uitnodiging meer ontvangen? Stuur dan een mail naar: info@waarderingskamer.nl.

Webinar gemist?
Heb jij een webinar gemist? Geen probleem! Alle webinars kun je terugkijken via onze website.

toetsenbord met webinar knop

Dag intentieverklaring verplaatst naar september

In ons laatste WOZ-journaal hebben wij aangekondigd dat er op 6 juni een bijeenkomst zou plaatsvinden voor de ondertekenaars van de intentieverklaring. Omdat op 6 juni de Europese verkiezingen wordt georganiseerd is besloten om deze dag te verplaatsen naar woensdag 25 september 2024. De bijeenkomst vindt plaats bij Belastingsamenwerking Rivierenland (BSR) in Tiel.

Tijdens deze bijeenkomst richten wij ons op de vraag hoe wij ons vakgebied aantrekkelijk(-er) kunnen maken én houden voor jongeren die overwegen hierin te gaan werken. Dit gesprek willen wij vooral aangaan met jongeren zelf. Om samen na te denken over de WOZ-organisatie van de toekomst. De vragen die aan bod komen tijdens deze bijeenkomst zijn: hoe ziet zo'n organisatie eruit? Welke medewerkers zijn er werkzaam en op welke manier werken zij?

Alle ondertekenaars van de intentieverklaring ontvangen binnenkort een uitnodiging voor deze bijeenkomst, waarin informatie staat over hoe je je kunt aanmelden.

We kijken uit naar een inspirerende en vruchtbare discussie op 25 september 2024.

tijdschrift met pen

Belang van informatieveiligheid

In de WOZ-uitvoering als geheel maar ook in het contact tussen de Waarderingskamer en gemeenten, blijft informatieveiligheid een belangrijk aandachtspunt. De Waarderingskamer hecht groot belang aan het veilig delen van gegevens rondom het toezicht. Het primaire communicatiekanaal voor het uitwisselen van documenten blijft daarom ‘Mijn Waarderingskamer’.

Met vragen over 'Mijn Waarderingskamer', het delen van gegevens of andere onderwerpen, kunt u ons altijd per e-mail bereiken. In het kader van de informatieveiligheid, willen we benadrukken dat de Waarderingskamer nooit e-mailberichten of tools zoals ‘WeTransfer, Dropbox, OneDrive, Google Drive en MEGA’, gebruikt voor het uitwisselen van databestanden met daarin persoonsgegevens. Dit is in overleg mogelijk via DocZend. Als wij dergelijke bestanden per e-mail van gemeenten ontvangen, zullen wij opnieuw het belang van het veilig delen van gegevens bij de verzender benadrukken.


slot

Jaarverslag 2023

In het jaarverslag van 2023 kijken we terug op een turbulent jaar binnen het WOZ-domein. De maatschappelijke aandacht voor de WOZ was groot. Ruim 700.000 mensen maakten bezwaar tegen hun WOZ-waarde. Dat aantal is bijna drie keer zo hoog als in voorgaande jaren. Sinds de invoering van de jaarlijkse waardebepaling is het aantal ingediende bezwaren niet zo hoog geweest. Mogelijke oorzaken van deze stijging zijn de hoge stijging van de WOZ-waarden van woningen en de reclamecampagnes van no-cure-no-pay-bedrijven. Door deze ontwikkelingen stond de WOZ-uitvoering flink onder druk. Als toezichthouder hebben we veel waardering voor gemeenten en uitvoeringsorganisaties voor de wijze waarop zij met deze enorme stijging van het aantal bezwaren zijn om gegaan. Zij hebben een grote prestatie neergezet door enerzijds de bezwaarafhandeling voortvarend ter hand te nemen en anderszijds de herwaarderingsronde op een goede manier uit te voeren. Tegelijkertijd hebben wij de kwaliteit van de WOZ-uitvoering bewaakt en benadrukt dat het belang van inwoners en bedrijven voorop staat.

In de loop van 2023 heeft de staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst aangekondigd maatregelen te nemen om de uitvoering van het WOZ-proces te verbeteren. Dit heeft ertoe geleid dat per 1 januari 2024 de immateriële schadevergoeding, wanneer een bezwaar en beroepsprocedure te lang duurt en de proceskostenvergoeding voor professionele dienstverleners die met succes een WOZ-waarde aanvechten, zijn verlaagd en deze vergoedingen direct uitbetaald worden aan de belanghebbende in plaats van aan de gemachtigde. Een belangrijke verandering is in gang gezet. Alleen zijn we er nog niet.

Vooruitblik uitdagingen 2024
Op dit moment wordt er hard gewerkt aan andere essentiële maatregelen ter verbetering van het WOZ-proces, zoals het verbeteren van informeel contact met inwoners en de invoering van het nieuwe WOZ-taxatieverslag en er wordt gewerkt aan een portaal om de gebruikte (secundaire) woningkenmerken vooraf beschikbaar te stellen aan de belanghebbende en deze belanghebbende ook meer regie te geven op deze gegevens die bij de WOZ-taxatie een belangrijke rol spelen. Daarnaast staan we voor de uitdaging om na te denken over het registeren van energielabels in de WOZ-administratie. Kortom, er is nog veel te doen binnen het WOZ-domein.

Meer weten over onze activiteiten?
Wil jij meer weten over onze activiteiten in 2023? Lees dan het volledige jaarverslag.

jaarverslag