Waarom zelf bezwaar maken tegen de WOZ-waarde vaak de beste keuze is

20-03-2025

Waarom zelf bezwaar maken tegen de WOZ-waarde vaak de beste keuze is

Ben je het niet eens met de WOZ-waarde van je woning? Dan kun je bezwaar maken. Dat kan je zelf doen of via een no-cure-no-pay bureau. Onderzoek van de Waarderingskamer laat zien dat zelf bezwaar maken vaak gunstiger en sneller is.

Hogere kans op succes bij zelf bezwaar maken
Uit ons onderzoek blijkt dat bezwaren die woningeigenaren zelf indienen bij de gemeente of belastingsamenwerking vaker succesvol zijn dan bezwaren via een no-cure-no-pay bureau. Dat komt omdat je zelf je woning het beste kent en daardoor beter kunt onderbouwen waarom de WOZ-waarde niet klopt. Bovendien is het contact met de gemeente directer en persoonlijker. Dat draagt bij aan een snelle en zorgvuldige afhandeling van je bezwaar.

Snelheid en persoonlijke aandacht
Een ander voordeel van zelf bezwaar maken is dat je vaak sneller een uitspraak krijgt. Wanneer je zelf bezwaar maakt, kan de gemeente snel contact met je opnemen om eventuele onduidelijkheden te bespreken. Dit persoonlijke contact zorgt ervoor dat je bezwaar sneller wordt behandeld en dat je sneller duidelijkheid krijgt over de WOZ-waarde van je woning. Bij no-cure-no-pay bureaus duurt het vaak langer voordat je reactie ontvangt.

Voorkom onnodige maatschappelijke kosten
No-cure-no-pay-bureaus verdienen veel geld aan het indienen van bezwaren. Tot vorig jaar kregen ze per toegekend bezwaar gemiddeld 750 euro aan proceskostenvergoeding, betaald uit gemeenschapsgeld. Dit betekent dat je als inwoner indirect meebetaalt aan deze kosten, terwijl een woningeigenaar die door zo’n bureau bezwaar heeft ingediend, zelf vaak maar een paar tientjes minder aan OZB betaalde als hij gelijk krijgt.

Om dit verdienmodel aan te pakken, is op 1 januari 2024 een nieuwe wet ingegaan. Sindsdien worden proceskostenvergoedingen niet meer direct aan no-cure-no-pay-bureaus uitbetaald, maar aan jou als belastingbetaler. Jij moet vervolgens zelf de rekening aan het bureau betalen. In veel gevallen blijft er daarna weinig tot niets over van een eventuele belastingverlaging. Door zelf bezwaar te maken, voorkom je dat gemeenten of belastingsamenwerkingen deze kosten moeten uitkeren, maar profiteer je wel volledig van de eventuele verlaging van je WOZ-waarde.

Zelf actie ondernemen is vaak de beste keuze
Het is dus duidelijk: zelf bezwaar maken tegen de WOZ-waarde is vaak de beste keuze. Niet alleen verhoogt dit de kans op succes, maar je krijgt ook sneller duidelijkheid en bespaart kosten. Het is veel eenvoudiger dan je denkt en door het directe contact kan je veel beter uitleggen waarom je WOZ-waarde te hoog is. Daarnaast heb je zelf controle over het proces. Heb je twijfels of vragen over het bezwaar maken? De gemeente of belastingsamenwerking is altijd bereid om je verder te helpen.

Maak gebruik van je recht en zet de eerste stap: dien zelf bezwaar in als je het niet eens bent met je WOZ-waarde.