Publicaties

In het kort

Naast de resultaten van ons toezicht en de officiƫle adviezen, publiceert de Waarderingskamer ook diverse rapporten en hulpmiddelen. Verder geeft de Waarderingskamer een periodieke nieuwsbrief uit: Het WOZ-journaal.

Op deze pagina vindt u publicaties die wij doen over de WOZ.

Lees meer over de Waarderingskamer

Het WOZ-journaal

De Waarderingskamer brengt periodiek een WOZ-journaal uit. Het WOZ-journaal is gericht op gemeenten, afnemers en andere professionele partijen betrokken bij de WOZ-uitvoering en het gebruik van de WOZ-waarde. In het WOZ-journaal worden actuele zaken rondom de WOZ-uitvoering besproken. Ook staan er in het WOZ-journaal tips en tricks en ervaringen van diverse uitvoeringsorganisaties.

2024

2023

2022

Waarderingsinstructie en vraagbaken

De Waarderingskamer heeft de kwaliteitseisen voor de uitvoering van de Wet WOZ beschreven in de Waarderingsinstructie.

Daarnaast ondersteunen de Vraagbaak waardebepaling en de Vraagbaak waardevaststelling zowel gemeenten als inwoners met antwoorden op veelgestelde vragen.

Waarderingsinstructie en vraagbaken

Vertrouwen in de WOZ

De Waarderingskamer laat tenminste eens in de drie jaar een onderzoek doen naar het vertrouwen in de WOZ-uitvoering. Uit de gepresenteerde onderzoeksresultaten blijkt dat het vertrouwen in vergelijking met drie jaar geleden op niveau is gebleven. Hieronder kunt u het onderzoek downloaden en de reactie van de Waarderingskamer vinden.

Reactie Waarderingskamer op vertrouwensonderzoek

Eerdere onderzoeken naar het vertrouwen in de WOZ

Kwantitatief onderzoek NCNP-bezwaren

In 2024 is een tweede herhaling uitgevoerd van ons onderzoek naar de afhandeling van (no-cure-no-pay-)bezwaren tegen de WOZ-waarden. Dit onderzoek was gericht op de afhandeling van de in 2023 bij gemeenten ontvangen bezwaren tegen de WOZ-waarden naar waardepeildatum 1 januari 2022.

In 2021 onderzochten wij voor het eerst hoe vaak en waarom (no-cure-no-pay-) bezwaren tegen de WOZ-waarde worden toegekend. Uit dit onderzoek, gericht op waardepeildatum 1 januari 2019, bleek dat er sprake was van grotere verschillen tussen no-cure-no-pay-bezwaren en de overige bezwaren dan eerder als uitgangspunt was genomen in het WODC-rapport naar de werkwijze en het verdienmodel van no cure no pay bedrijven in de WOZ.

Uit ons onderzoek in 2021 bleek dat no-cure-no-pay bezwaren minder vaak succesvol zijn en dat de afhandeling door gemeenten langer duurt dan bij de andere bezwaren. Deze, maar ook andere onderzoeksresultaten, zijn gebruikt in het debat over het vormgeven van maatregelen ter verbetering van de WOZ-uitvoering. In 2023 hebben wij een herhaalmeting uitgevoerd naar de bezwaren tegen de WOZ-waarden naar waardpeildatum 1 januari 2021.

Omdat in 2023 (waardepeildatum 1 januari 2022) het aantal bezwaren erg hoog was, hebben wij het onderzoek in 2024 voor de derde keer uitgevoerd. In 2025 zal het onderzoek weer uitgevoerd worden. Het onderzoek uit 2024 dient dan als vergelijkingsbasis om te zien wat de nieuwe regels, die in met ingang van 1 januari 2024 zijn ingevoerd door de staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst, hebben opgeleverd.